Pizza na cienkim cieście Kraków

Nie możemy debatować o włoskich tradycjach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to istotna część włoskiego życia i może być jedyną włoską tradycją, którą nie-Włosi znają najodpowiedniej. Najbardziej kultowymi włoskimi daniami są makarony i pizza, lecz dania kuchni włoskiej są wybitnie zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim regionie Włoch mowa. Legendarne potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Duża grupa Włochów oznajmi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są nieraz dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Prawdziwa włoska pizza Kraków   

Szczegół kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w dużym stopniu. Ludność Włoch była w historii dość uboga oraz musiała polegać na dostępnych lokalnie artykułach spożywczych, by stworzyć swoje przepisy kulinarne, wskutek tego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a też inne produkty, jakie Włosi byli w stanie sobie wyhodować lub ewentualnie nabyć za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w szczególe na wykorzystaniu wysokiej jakości składników, a nie technologiach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, która silnie uwidocznia technikę.

Których produktów możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Tubylcze kuchnie mają wpływ na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są popularne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań i niedrogich warzyw. Wiele części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, więc owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami znanymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.